GODEFROY DE BOUİLLON
(1060 - 1100)
GENÇLİĞİ
Godfrey de Bouillon, 1060'ta Boulougne Kontu II. Euctace'in ikinci oğlu olarak doğdu. Annesi İda Lorraineli, Aşağı Lorraine Dükü III Godfrey ve karısı Doda'nın kızı idi. Tarihi kaynaklara göre Bouillon’un doğum yeri net olmamakla birlikte Belçika'nın Bassy kasabası veya Fransa'nın Boulogne-sur-Mer bölgesi olarak geçmektedir.
BİRİNCİ HAÇLI SEFERİ VE KUDÜS’ÜN İŞGALİ
Godfrey de Bouillon,1096'da başlayan Birinci Haçlı Seferi sırasında Baronların Seferi adı verilen etabında Fransa'dan Kudüs'e giden Haçlı ordusu içinde önemli bir rol oynamıştır.
Birinci Haçlı seferine katılan Avrupalı asillerin en yüksek unvanlılarından biri Godfrey de Bouillon oldu. Godfrey de Bouillon bu sefere kendi askerleri ile katılmak üzere sahibi olduğu arazilerin çoğunu sattı ve diğer bir kısmını Liège Piskoposu ve Verdun Piskoposu'nda aldığı borç için teminat olarak verdi. Sağlanan bu fonlarla Godfrey de Bouillon yaklaşık 1000 kadar şövalyeden oluşan bir ağır süvari birliğini Kudüs'e götürmeye karar verdi. Ağabeyi Eustace ve küçük kardeşi Baudouin de kendisine refakat etmekteydile.
Avrupa'dan gelen Haçlılar dört değişik ordu grubu olarak ayrı olarak Avrupa'dan Konstantinopolis'e geçmeye başladı. Godfrey de Bouillon kardeşleri ile birlikte çoğunluğu Franklardan oluşan (bazı kaynaklara göre 40.000 askeri aşkın) bir şövalye ordusu başında Ağustos 1096'da Fransa’nın Aşağı Lorraine bölgesinden sefere başladılar. Almanya ve Macaristan'dan geçerek kuzey Balkanlar Bizans sınırına eriştiler. Diğer Haçlı orduları birkaç ay içinde Konstantinopolis'e ulaştılar. Kısa süre içerisindeBizans İmparatorluğu’nun başkentinin yanında 25.000-50.000 kişilik piyade ordusu ve 4.000-8.000 kişilik ağır süvari şövalye ordusu kamp kurdular. Godfrey de Bouillon ve diğer Haçlı orduları ise Anadolu'dan hızlıca geçerek Filistin'e inip Kudüs'ü ellerine geçirmeyi istemekteydiler.
Ocak 1099'da Haçlı ordusu Kudüs üzerine yürümek için Antakya'dan ayrıldı. Haçlılar,uzun ve yıpratıcı bu seferden ve bu sefer güzergâhı üzerindeki Müslümanlara karşı gerçekleştirdikleri pek çok yağma ve katliamdan sonra 7 Temmuz 1099'da Kudüs kale duvarları önüne vardılar.
Haçlıların 7 Temmuz 1099 başlattıkları Kudüs Kuşatması 15 Temmuz 1099'e kadar sürdü. Kuşatma çok çetin sürdü ve Kudüs etraflıca sarıldı. Fatımiler komutanı İftikar el-Devle fazla direniş yapamayacağını anlamıştı. Raymond de Saint-Gilles, İftikar El-Devle'ye bir haberci göndererek teslim olursa kendisi ve ordusunun Kudüs'ten ayrılmasına izin verileceğini bildirdi. İftikar el-Devle bu teklifleri kabul edip teslim olup şehir kapılarını Haçlılara açtı. Kudüs 15 Temmuz 1099 sabahı Haçlılar eline geçti. Raymond bu sözünü tuttu ve İftikar El-Devle ve ordusu 15 Temmuz 1099 akşamı Kudüs'ten ayrılarak Eskalon kalesine gittiler.
Haçlı ordusu üç yıl süren sefer sonunda hayallerine ve isteklerine ulaşıp, Kudüs'ü ve Hristiyanların en kutsal saydıkları Kutsal Kabir'i ele geçirmişlerdi. 15 Temmuz 1099 günü öğleden sonra, akşam üstü ve ertesi sabah Haçlı ordusu mensupları Kudüs'te bulunan bütün Müslümanları ve Yahudileri öldürmeye başlayıp dünya tarihinde eşine az rastlanır bir vahşet gerçekleştirdiler. Haçlı ordusu Kudüs'te iki gün içinde şehirdeki 70 binden fazla olmak üzere tüm Müslümanları ve Yahudileri kılıçtan geçirdiler. Birçok Müslüman Kudüslü Mescid-i Aksa Camisine, Haremi Şerif, Süleyman Tapınak Tepesine, Yahudiler ise Batı Duvarı (Ağlama Duvarı) kenarında bulunan kendi sinagoglarına sığınmışlardı. Haremi Şerif, Süleyman Tapınak Tepesi üstünde kendi tapınaklarına sığınanların hepsi (Müslüman ve Yahudiler) öldürüldü.
ÖLÜMÜ
Godfrey de Bouillion 18 Temmuz 1100'da Şam Emiri Dukak'in güçlerine karşı Askelon kalesinin kuşatılmasından sonra Kudüs'e dönmekte iken yolda ağır şekilde hasta olmuş ve Kudüs'e vardıktan kısa süre sonra da ölmüştür.
KAYNAKÇA;
WİKİPEDİA